donderdag 24 februari 2011

Markus Kneip nieuwe commandant NAVO-ISAF Regionaal Commando Noord-Afghanistan

De Duitse generaal-majoor Markus Kneip is sinds donderdag de nieuwe bevelhebber over het Regionaal Commando Noord (RC-N) Afghanistan van de Internationel Security Assistance Force (ISAF). Hij lost generaal-majoor Hans-Werner Fritz af.

De bevelsoverdracht vond plaats in Camp Marmal bij de stad Mazar-e Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh. Hier heeft de Bundeswehr, het Duitse leger, zijn grootste legerkamp buiten Duitsland gebouwd.

Generaal Kneip heeft tevens het bevel over de Duitse militairen die in Afghanistan zijn gelegerd overgenomen.

Kneip verklaarde dat de situatie in Mazar-i Sharif “duidelijk niet rustig en niet stabiel is", aldus de krant Sueddeutsche Zeitung.

Volgens Kneip zal de inzet van de ISAF in Afghanistan nog langer dan een decennium noodzakelijk zijn.

Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat naar inschatting van bevelvoerende Duitse militairen de situatie in Afghanistan dramatisch verslechterd is.

De grootste bezorgdheid is de toename van het aantal zelfmoordaanslagen op troepen van de ISAF en de Verenigde Staten.

Alleen al op de route tussen het ISAF-hoofdkwartier in Kabul en het Duitse legerkamp "Warehouse" aan de rand van de stad werden dit jaar al zes zelfmooraanslagen gepleegd.

Robert Watkins, de vertrekkend plaatsvervangend gezant van de VN voor Afghanistan, heeft eerder deze week gezegd dat Afghanistan niet eerder zo onveilig is geweest als nu sinds de val van het bewind van de Taliban eind 2001.

Regio Noord
Het Regionaal Commando Noord staat permanent onder Duits bevel. Het is een van de 6 regionale commandocentra van de ISAF-veiligheidsmacht.

Tot het gebied horen de provincies Badakhshan, Baghlan, Balkh, Faryab, Jowzjan, Kunduz, Samangan, Sar-e Pul en Takhar.

Landen
NAVO-landen die troepen hebben gestationeerd in het Regionaal Commando Noord zijn Albanië, België, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Turkije.

Niet-NAVO-landen die militairen hebben in het noorden zijn Armenië, Bosnië en Herzegovina, Finland, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Mongolië en Zweden.

De veiligheidssituatie in Noord-Afghanistan is de afgelopen twee jaar ernstig verslechterd. Nederland wil in de loop van 2011 een politietrainingsmissie in de provincie Kunduz starten.

Zie ook
Verslag van de bevelsoverdracht van het Duitse ministerie van Defensie: "Neuer deutscher ISAF-Regionalkommandeur wird „Partnering“-Konzept fortsetzen".

Het Duitse ministerie van Defensie heeft een interview dat scheidend commandant Hans-Werner Fritz aan de Frankfurter Allgemeine gaf op haar site geplaatst: "Was wir tun, tun wir mit den Afghanen".